Kunstenaar
Artistieke kaarten en netwerken
Jeroen Hollander neemt ons mee op reis naar zijn imaginaire steden. De stadsplannen die hij ontwerpt zijn, zoals in de reclameslogan van de Spoorwegmaatschappij, “altijd een beetje reizen”. In de wereld van Jeroen is een stad immers niet zozeer een verzameling straten en huizenblokken maar veeleer een complexe organische structuur van tientallen, soms honderden, tram-, bus-, trein- en metrolijnen. Uit zijn werk spreekt een diepe fascinatie voor het openbaar vervoer en de plaats waar zich dat het best manifesteert, namelijk de stad.
Opvallend in de tekeningen is de gevolgde systematiek en noteringswijze die het werk verheffen boven het niveau van zomaar een paar gekleurde lijntjes. De trein-, tram-, metro- en buslijnen vormen de belangrijkste structuur maar daarin zit dan wel een hiërarchie naar de aard van het transportmiddel. Zo is een spoorlijn vaak een zwarte lijn die opvalt, omdat er maar een beperkt aantal zijn. Metrolijnen vallen ook meer op dan tram- en buslijnen. Verder zijn er bijna steeds de rivieren, meren en stukken zee in een tekening, omdat deze in de ogen van de kunstenaar een belangrijke barrière vormen voor het organiseren van het verkeer en het openbaar vervoer. Sommige tekeningen voorziet hij ook van elementen die je ook vindt op ‘echte’ stadsplannen, zoals
veerponten, wegen en parken.
Jeroen Hollander werkt steeds met eenvoudige middelen. De tekeningen zijn gemaakt met stiften en potlood op papier. Ze zijn meestal op het A4-formaat getekend en aan het begin van zijn tekencarrière was dat zelfs vooral op achterkantjes van gebruikt computerpapier. Soms experimenteert hij met grotere formaten. De gebruikte tekenmaterialen zijn meestal van een betere kwaliteit waardoor ze bestand zijn tegen verkleuring door lichtinval.